Het bewust kiezen van een standpunt verhoogt de zeggingskracht van een foto. Hierboven heb ik mijn stuurstatief gebruikt. Na meer dan duizend kilometer fietsen had ik het Oude Stadsplein in Praag bereikt en wilde ik uitbeelden dat Praag nu letterlijk aan mijn voeten lag.

Ook hieronder had ik de camera aan het stuurstatief vastgeklikt. Ditmaal terwijl we in flinke vaart aan het fietsen waren, waardoor het standpunt bewoog t.o.v. de omgeving. Zo komt de dynamiek van het fietsen zelf in beeld.

 

 

Heuvels en hoge torens bieden soms weidse panorama's. Toch vallen deze op een foto vaak tegen omdat ze te flets of te priegelig worden. Maar voor dit beeld van de Praagse bruggen heb je echt een hoog standpunt nodig.

 

 

Voor deze brug, de Pont du Gard, heb ik juist een laag standpunt gekozen. Ook een goed moment, waarop het water van de rivier zo glad als een spiegel was, en de juiste plek om zowel de echte brug als het spiegelbeeld een evenwichtige compositie te laten vormen.

 

 

Om deze 'tandem', een monument op de plek van het voormalige IJzeren Gordijn, goed in beeld te krijgen, heb je juist een laag standpunt nodig. Als je hier niet van beneden naar boven fotografeert, komt de tandem niet boven de horizon uit en gaan de letters 'vastzitten' aan het landschap op de achtergrond.

 

 

Voor deze koepel moet je de lens recht naar boven richten en, als het kan, precies onder het middelpunt gaan staan om de symmetrie van het koepeldak niet te verstoren.

 

 

Voor het weidse uitzicht hierboven ben ik bewust heel dicht (circa 20 cm) achter de sprietige plantjes tussen de rotsen gaan staan. Met een groothoeklens, zodat in de onscherpe achtergrond de contouren van het landschap goed herkenbaar blijven.

 

 

Ook je tent kan een interessant standpunt zijn als het uitzicht de moeite waard is.

Of, zoals hieronder, een etalageruit. Druk de lens dan wel tegen de ruit aan en gebruik geen flits.

 

 

Ga verder naar 'compositie en perspectief' of een van de andere onderwerpen:

 

fotograferen op de fiets

goed verhaal

juiste moment en juiste plaats

 

couleur locale

compositie en perspectief

zoek spannend licht