Soms moet je gewoon geluk hebben en op het goede moment op de juiste plek zijn. En op tijd je camera pakken als je zo'n kudde blatende schapen op je af ziet komen:

 

Het is altijd spannend om te anticiperen op wat misschien gaat gebeuren.De foto hierboven kon ik maken omdat ik al van mijn fiets was gestapt om een dijkhuisje te fotograferen. Nadat ik dat gedaan had, zag ik in de verte een ruiter aankomen. Ik besloot te wachten tot het paard tussen mij en het huis zou lopen.

 

Hiernaast stond ik bovenop een brug over een half drooggevallen rivier. Vanaf mijn fiets had ik al gezien dat er koeien door de bedding liepen die hoogstwaarschijnlijk onder de brug door zouden gaan. Toen ze aan de andere kant van de brug tevoorschijn kwamen en de voorste koeien links en rechts bijna het beeld uitliepen, maakte ik de foto.

 

Voor de onderste foto geldt een soortgelijk verhaal. Eerst was ik dit drietal voorbijgefietst. Honderd meter verderop wachtte ik tot ze langs zouden komen. Ik hoopte al dat er een interessant beeld zou ontstaan, maar het resultaat was boven verwachting door het effect van de schaduwen op de muur.

 
 

 

Soms loop je niet vooruit op het gedrag van mensen of dieren, maar op verandering van lucht en licht. Voor de foto hierboven heb ik een half uur in een graanveld rondgehangen. Aanvankelijk om een eenzame klaproos te portretteren (zie onder compositie en perspectief). Terwijl ik daarmee bezig was, was een fikse stapelwolk hard op weg om tot een pittige donderbui uit te groeien. Als fietser ben je dan geneigd snel een veilige schuilplek te zoeken, als fotograaf wacht je net zo lang tot het allerlaatste zonlicht nog over het graan strijkt, terwijl de eerste spetters al uit de wolk vallen.

De situatie hieronder zou je in scene kunnen zetten, maar nu kreeg ik het kado. Plaats: een strandje op de Noorse Lofoten, pal naast de camping waar we een uur eerder gearriveerd waren. Tijd: 1 uur 's nachts, het tijdstip dat hier eind juni/begin juli de middernachtzon schijnt. Figuranten: twee onbekende mensen en een wijnfles.

 

 

Ga verder naar 'couleur locale' of een van de andere onderwerpen:

 

fotograferen op de fiets

goed verhaal

couleur locale

 

standpunt

compositie en perspectief

zoek spannend licht