Alternatieve Hemelvaarttocht 2020
 
 
Donderdag 21 mei; fietsen van Amsterdam naar Lekkerkerk; 79 km
 
 
Via het Amsterdamse Bos zijn we snel de stad uit. In de Bovenkerker Polder zetten we koffie op een picknickbank. Loes fietst vandaag een stuk met ons mee.
 
Koffietijd in de Bovenkerker Polder
Vlakbij onze picknickbank is een grutto neergestreken op een vogelobservatiehut. Even vraag ik me af of het een nepgrutto is, maar dan komt er beweging in. Dat beest heeft blijkbaar door op welke plek hij geen object van een peepshow is.
 
Koffietijd in de Bovenkerker Polder
In Oudewater is het drukker dan het een week terug in Giethoorn was. We halen hier ijsjes en nemen daarna afscheid van Loes, die weer terug naar Amsterdam fietst.
 
Oudewater
Tussen de Hollandse IJssel en de Lek ligt een uitgestrekt veenweidegebied, waar de middeleeuwse verkaveling nog goed zichtbaar is. Leg de kaarten van 1876 en 2019 naast elkaar, en je ziet veel overeenkomsten. Dit is een uniek landschap, dat zich vroeger over een veel groter gebied uitstrekte.
 
Kaart uit 1876
Kaart ui 2019
Tot Oudewater was het best wel druk, maar in de Lopikerwaard komen we geen kip meer tegen.
 
Lopikerwaard
Wel een grutto...
 
Grutto

...en een paar nestelende meerkoeten.

 
Meerkoeten
 
Aan de Vlist wacht een autenthiek maar krakkemikkig huisje op vakbekwame klussers, als het nog te redden is...
 
Huisje aan de Vlist
We komen vlakbij het mooie kampeerterreintje van de NTKC in Haastrecht, maar vanwege de lockdown mogen we daar nu geen tent opzetten. Daarom hebben we een huisje voor drie nachten geboekt. Het is een deel van een verbouwde schuur, achter de woning van de eigenaren. Hun kinderen hebben er gewoond in het laatste jaar van hun middelbare schooltijd. Het huisje zelf is al erg fraai, maar de grootste verrassing is de tuin.
 
 
Vrijdag 22 mei; rondje fietsen door de Alblasserwaard; 54 km
 
 

Pal voor de deur baden een paar kippen in het zand.

 
Kippen in het zand
 
In dezelfde tuin komen we een heuse Garfield tegen...
 
Tuinkat
...en het graf van zijn voorganger.
 
Kattengraf
Na een wandeling door de boomgaard...
 
Boomgaard
...en een langgerekte weide...
 
Weiland
...komen we bij een broedende zwaan.
 
Broedende Gans
Bij de buren zit het gras vol ganzen.
 
Ganzen

In deze Hof van Eden drinken we eerst nog een paar keer koffie. Dan wordt het tijd om de hort op te gaan.

Met een pontje steken we over naar Kinderdijk. Gewoonlijk loop je daar in het hemelvaartweekend over de hoofden van de toeristen, maar nu vinden we er een onbezette picknickbank met uitzicht op de beroemde molens. Wel hangt er nu een loodgrijze lucht, waaruit de eerste spetters al vallen. Dus blijft mijn camera in de stuurtas en zoeken we een plek om te schuilen.

Ook buiten Kinderdijk zijn molens te zien. Zoals 'De Vriendschap' in Bleskensgraaf, een fraaie stenen stellingmolen waar graan gemalen wordt.

Molen in Bleskensgraaf
En de Broekmolen, een wipmolen bij Streefkerk.
 
Broekmolen bij Streefkerk
Kort voor de laatste afvaart van deze dag bereiken we de fietspont naar Lekkerkerk. Het dorp ligt pal aan de rivier achter een smalle hoogwatermuur.
 
 
Zaterdag 23 mei; wandelen naar het Loetbos; 14 km
 
 
Er staat een harde westenwind. Als we gaan fietsen en op de terugweg de wind mee willen hebben, moeten we naar Rotterdam gaan. Daar willen we nu niet heen, maar we willen ook geen tegenwind op de terugweg. Ook willen we niet naar het noorden; daar gaan we morgen al heen. Naar het zuiden hebben we gisteren al gedaan. In normale tijden zouden we nu lekker met de wind in de rug gaan fietsen en terug met de trein gaan, maar dat mag niet meer. Dus besluiten we om te gaan wandelen naar het Loetbos, dat in de jaren 1970 is aangelegd tijdens een ruilverkaveling. Het is een kilometerslange mix van bosjes, nieuwe natuur en recreatieterreintjes met mooie vergezichten op de aangrenzende weilanden.
 
Grazende koeien bij het Loetbos

Brede sloten langs weiden vol grazende koeien onder een pluizige wolkenlucht. Het is een mooi iconisch beeld van het veenweidelandschap. Maar ook een landschap dat moeilijk te beheren is. Zo'n weiland mag niet te drassig zijn om er koeien op te laten grazen, maar zodra het maaiveld van een veenbodem droog komt te liggen, komt die veenbodem in contact met zuurstof. Dat leidt tot uitdroging en oxidatie van de bovenste veenlaag en de vorming van veel CO2. Vervolgens daalt de veenbodem en moet de waterstand weer verlaagd worden om het maaiveld droog te houden. Dit proces van ontwatering en bodemdaling vindt al eeuwenlang plaats, waardoor deze polders nu een paar meter lager liggen dan toen het veen ontgonnen werd. Het is alleen te stoppen of te vertragen door de waterstand te verhogen, maar dan zullen veel melkveehouders wat anders moeten gaan doen (zie hier). Waterbuffels misschien? (zie hier). Er wordt ook geëxperimenteerd met rijstsoorten die op een natte veenbodem zouden kunnen groeien (zie hier).

We lopen verder en komen langs een aalscholver.

 
Grazende koeien bij het Loetbos
In het centrale deel van het Loetbos ligt een goed geconserveerd speelterrein uit de jaren 1970, opgeleukt met een uit de kluiten gewassen Momfert de Mol.
 
Speelterrein in het Loetbos

Via een pad door de velden lopen we van het Loetbos weer naar huis. Het is te ruiken dat naast ons het land wordt bemest. Dat gebeurt met een enorme machine. Ook dat zou niet gaan met een hoger waterpeil (zie hier).

 
Landbouwmachine
Verderop wordt de baggerspuit gehanteerd. Kraaien, meeuwen en ooievaars zijn er dol op.
 
Baggerspuit
Terug bij ons huisje worden we verwelkomd door de geitjes.
 
Geitjes
Na het eten maken we weer een avondwandeling door de tuin...
 
Knotwilg
...waar we zon onder knalrode wolken weg zien zakken.
 

Zonsondergang
Er was ons al verteld dat er 's avonds bosuilen in de tuin zijn. Zodra ze arriveren, geven de merels een waarschuwing (luister hier).
Ik speur alle boomtakken af en opeens zie ik er eentje zitten. Een buisuil, die ons goed in de gaten houdt.
 
 
Zondag 24 mei; fietsen van Lekkerkerk naar Amsterdam; 83 km
 
 
Wanneer we klaar zijn om te vertrekken, verschijnt Annita, die vandaag een stuk met ons meefietst. Zij kent een mooie route naar haar huis, waar we koffie drinken terwijl buiten een regenfrontje voorbijtrekt.
 
Annita wijst ons de weg
Naast ons zwemt een fuut met twee kuikens voorbij.
 
Fuut met kuikens
Ook kippen kruisen ons pad.
 
Scharrelkippen
In Gouda doen we boodschappen naast het beroemde stadhuis.
 
Stadhuis van Gouda
Tussen de Reeuwijkse Plassen treffen we een prachtige collectie nestkastjes, insectenhotels en andere tuinparafernalia aan.
 
Tuinkunst in Reeuwijk
 
Na de lunch nemen we afscheid van Annita en fietsen we verder via de Nieuwkoopse Plassen. Aan de rand van de Zevenhovense polder komen we langs het restant van de Jonker bovenmolen (zie hier), die in 1928 werd onthoofd en tot woonhuis verbouwd. Tot 2014 heeft de zoon van de vroegere molenaar er gewoond. Daarna heeft de nieuwe eigenaar de woning grondig verbouwd en zijn de omringende bomen en struiken verwijderd. Of het er mooier op geworden is? Kijk hier en oordeel zelf.
 
Molenwoning
Langs de Oude Spoorbaan bij De Hoef spotten we grutto's en kokmeeuwen op een ondergelopen stukje land.
 
Grutto
Kokmeeuw
Vlak voor Vrouwenakker wordt het drieprovinciënpunt gemarkeerd door een kunstwerkje dat heel aardig matcht met de kleuren van onze bepakte fietsen. Overigens lag dit punt tot 1989 nog wat verder naar het westen. Het is nooit een felbegeerde plek geweest, maar meer een resultaat van historische toevalligheden. Deze drie provincies bestaan pas sinds 1840, toen Holland werd opgesplitst in een noordelijke en zuidelijke helft (zie hier).
 
Drie provinciënpunt
In Amstelveen fietsen we langs de museumtramlijn (een van de voormalige Haarlemmermeerspoorlijnen), waar een bankje ons verleidt tot een korte snickerpauze. Op dit bankje staan allerlei spreuken die iets met reizen te maken hebben, zoals deze van Mozart: 'A man of ordinary talent will always be ordinary, whether he travels or not; but a man of superior talent (which I cannot deny myself to be without being impious) will go to pieces if he remains forever in the same place.' Een mooie afsluiter van drie weken lang 'rondjes om kerken' fietsen, waarbij we misschien wel meer zagen dan menige reissnob in Verweggistan (zie hier). Of ben ik nu een beetje 'impious'? ;-)